söndag 10 oktober 2010

[CH2CH2OH]nn=1-2)

Efter att idag ha skrivit en lång arbetsrelaterad text där begreppet "tensider" var ständigt återkommande kände jag mig tvungen att kolla upp ordets exakta betydelse med hjälp av google och wikipedia.
Nu har jag gjort det. Nu vet jag. Det här är ju inga konstigheter. Läs själva. Så vet ni vad ni ska svara om ni någonsin får frågan vad tensider är för något.

Nonjonaktiva tensider är tensider där den hydrofila delen utgörs av neutrala grupper som polyetylenglykoletrar (R-[OCH2CH2]n-OH), alkoholer (R-OH), amidalkoholer (R-CO-N[CH2CH2OH]nn=1-2), polyglukosidetrar. R-grupperna som är hydrofoba är vanligen alkylgrupper. Nonjonaktiva tensider har goda emulgerande och rengörande egenskaper, även vid låg temperatur och löddrar lite (polyetylenglykoletrars vattenlöslighet minskar med ökande temperatur). Ofta tillsätts nonjonaktiva tensider till anjonaktiva tensider för att stabilisera dessa och öka viskositeten. Denna typ av tensider återfinns i emulgeringsmedel i krämer och hudvårdsprodukter, rengöringsmedel av skilda slag, diskmedel, tvättmedel, tvålar och schampon.


Den hydrofila delen kallas något förenklat för etylenoxidkedja. Denna blir hydrofil genom att den omges av "ett moln" av vattenmolekyler. Vid en temperaturökning kommer vattenmolnet att skingras varvid den nonjonaktiva tensiden blir gradvis vattenolöslig, vilket visar sig genom att lösningen blir opak. Man har då uppnått den s.k. grumlingpunkten. Ovanför grumlingspunkten kan nonjontensider verka skumdämpande, vilket har stor betydelse i t.ex. maskindiskmedel och torkmedel

Inga kommentarer: