måndag 30 november 2009

PASSNING

Calle Sculman skriver i sin blogg:

Problemet med tv-serien Ullared är att produktionen visar förakt för människorna de skildrar. Det finns ingen kärlek i produktionen. Det finns inget hjärta. Det finns bara en flåsande producent som pratar om vad som är "bra teve".Blir så jävla illa berörd när jag ser hur man gör sig rolig över de medverkande. Vidrigt

Jag tillhör dom som sett de flesta av de här avsnitten. På grund av seriens sensationsvärde, för att få förfasas över de här människorna. Man tappar hakan, man greppar efter skämskudden - man både vill och vill inte åka till Ullared själv. För att få se om det här verkligen är på riktigt.
Men vad jag även fylls av är en tom känsla, en smutsig känsla och även avsmak.
För precis som beskrivet ovan så målar Kanal 5 upp de här människoporträtten i våra tv-apparater helt utan känsla. Utan hjärta och utan minsta värme. Man vill chocka oss. man vill äckla oss. Man vill att vi ska skrika och skratta i våra tv-soffor men man bryr sig inte det minsta om människorna vars liv man skändar. Man vill ha rubriker och sensation och struntar fullständigt i att de här människorna faktiskt kanske inte vet bättre. Än att vika ut all sin trasighet i tv.
Jag tänker främst på lagerarbetaren Morgan, i vars skrikande ensamhet man djuplodat allra hårdast. Han sitter ensam i sin trädgård, grillar middag för en och säger att han hoppas; "att vi som inte lyckas så väl på jorden ska få det lite bättre i himlen". Sen är han stolt över hur han är skyddsombud på lagret och får gå runt och fylla på plåster där det behövs.
Han blottar sin själ. Men allt jag kan tänka är att producenten och alla andra i produktionen skrattar så de kissar på sig och highfajvar bakom kameran för varje tragisk jävla line de får ur den här stackars mannen. Det är beklämmande.

Ett lysande exempel på hur man kan göra liknande tv på helt annat sätt är produktionen En annan del av Köping. Som skildrar människor, utvecklingsstörda på ett annat sätt, mer på riktigt än de som bara är Ullaredkunder, med ett genuint intresse, ett budskap, truckloads av värme och framför allt med ett dunkande hjärta. Ett hjärta som så smärtsamt lyser med sin frånvaro i Ullared.

Inga kommentarer: