lördag 7 mars 2009

TWO SIDES

Synnerligen tråkig kväll igår. Därför hann jag med en del läsning. Och dito nutida observationer. En av dessa följer här.

Igår morse lyssnade jag, som vanligt på morgonpasset. En låt med Chris Brown spelades, och Kodjo presenterade artisten, genom sammanbitna tänder, som wife beater. Helt korrekt, naturligtvis, eftersom Brown just nu fejsar åtal för misshandel och olaga hot mot sin flickvän. Rihanna.

På kvällen läser jag på aftonbladet.
Magnus Sundholm, Aftonbladets LA-stationerade murvel, skriver en krönika om Chris Brown. Om en karriär som är över. Han beskriver, i detalj, hur misshandeln gått till. Ned till minsta ordväxling. Hur bråket börjat med ett sms. Och slutat med att blodet stänkt ner hela hans hyrda bil. Krönikan är skriven i du-form. Som riktad direkt till Chris Brown.
"När polisen kom la du benen på ryggen," skriver Sundholm. "Så manligt. Så modigt. Så macho."
Han går hårt åt denna r n' b-stjärna. Han riskerar fängelse i upp till fyra år och åtta månader.
"By the way," avslutas krönikan. "I fängelse lär kvinnomisshandlare i stå särskilt högt i kurs. För dig kan det kanske vara lärorikt med ombytta roller."

Tung journalistik. Naturligtvis kommer Chris Brown aldrig behöva komma i kontakt med Magnus Sundholms ångande krönika. De två talar ju olika språk. Och jag undrar om det har någonting med saken att göra. Om han vågat annars?
För det är ju inte jättelängesen en svensk "stjärna" misshandlade sin flickvän. Papa Dee, Daniel Wahlgren slog ju på sin sambo ganska duktigt. Det skrevs om spruckna skallar i trappuppgången och annat. Det hela var en fruktansvärd historia.
Men jag kan inte minnas att jag läst någon liknande krönika riktad till Wahlgren. Där det skrivits om att han är slut som artist (nu lär han kanske inte dyka upp i folkparkerna tillsammans med Rhapsody In Rock, men ändå). Att han är en feg jävel som slagit sin tjej. Att han förtjänar fett med stryk i fängelset. Nej. Inget liknande har kommit i tryck. Varför är det så tror ni?

Är det silkesvantar på när det gäller våra svenska "stjärnor"? Och boxningshandskar gentemot de utländska. Som ändå aldrig får veta vad vi skriver.
Eller är Papa Dee's fall inte lika allvarligt. För att han spöade på en nobody. Ett inget-namn. Medan Chris Brown istället valde att göra detsamma med en superstjärna. Det är hemskt när en människa misshandlar en annan, men dubbelt så illa när en känd dito misshandlar någon som är ännu mera känd.

Den enda liknelsen mellan de båda fallen är att båda offren drog tillbaka sina anklagelser. Det brukar vara så. Men det är en helt annan krönika.

Den som vill läsa Sundholm kan göra det HÄR.

1 kommentar:

Emme Erics sa...

Jag hade inte tänkt på den saken...men du har helt rätt! Weird...